3 tips för billigare el ute i skärgården

3 tips för billigare el ute i skärgården

En egen stuga ute på en ö eller vid den svenska kusten är något helt fantastiskt. Att få vakna upp en sommarmorgon och äta frukost utomhus medan du njuter av den otroliga utsikten över kobbar och skär är svårt att klå. Men din stuga eller ditt boningshus i skärgården behöver ju el. Det finns många tusenlappar att spara genom att medvetet sänka energikostnaderna.

1# Se över ditt elavtal

Det första du ska göra är att se över ditt elavtal. Det gäller oavsett om du bor ute i skärgården, vid kusten eller har ditt fritidshus där. Se över ditt elavtal och försäkra dig om att du verkligen inte betalar en krona mer för elen än vad du behöver. Smartast är det att satsa på rörligt elpris. Rörligt elpris blir billigare än fast elpris räknat över tid. Satsa också på ett elbolag som ger dig någonting extra. Hos Göta energi får du varje dag en bonustimme, alltså de bjuder dig på en timmes el varje dag. Kombinera bonustimmen med Göta Energis smarta elavtal, så kommer du tjäna tusenlappar. Prata med dem och få hjälp att välja rätt avtal för ditt hus och fritidshus.

2# Se över husets isolering

Skärgården och havet är härligt. Men det kan samtidigt bli riktigt kyligt, luften kan bli bitande rå under hösten och vintern. Samtidigt vill du ju kunna vara i ditt fritidshus året om. För att minska på dina elkostnader bör du se över husets isolering. Var läcker det värme? Byt till moderna energisnåla fönster och sätt in en ny dörr, så kan du lättare hålla värmen inomhus. När isolerades huset sist? Att tilläggsisolera ett hus är ett större arbete, men med rotavdraget sparar du tusenlappar. Och i långa loppet tjänar du alltid på att ta hand om ditt hus och mota alla energiförluster redan vid ytterdörren.

3# Kaminen, vedspisen och luftvärmepumpen

På de flesta öar i Sveriges olika skärgårdar växer det inte mycket träd. Men det är ändå väl värt att ha en kamin eller vedspis och frakta ved från fastlandet till ön. En bra kamin ackumulerar mycket värme och tar också bort den råa luften effektivt. Mycket effektivare än med bara väggelement. Du kan också installera en luftvärmepump. En luftvärmepump är ett billigt och klimatsmart sätt att värma din skärgårdsstuga på. Den kräver förvisso el, men du kan styra både elen och din luftvärmepump med en app hemifrån. Då är det varmt och gott när du kommer ut till fritidshuset för ett par sköna dagar mitt i vintern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *