Boende i Skärgården lockar i Coronatider

Boende i Skärgården lockar i Coronatider

Det har blivit allt tydligare att människor hellre slår till på en stuga hemma i Sverige än lägger pengar på annat under Coronatiderna. Man har insett att det kan vara säkrare att stanna hemma, men vill ändå har en semesterplats inom Sverige att åka till. Skärgården är den plats som lockar flest intressenter.

Underhåll av husen

Fastighetsmarknaden i Skärgården rullar på trots pandemin. Det kan till och med vara svårt att hitta lediga objekt, och situationen ser likadan ut i bland annat Finland, skriver Svenska Yle. Det finns förstås många fördelar med att ha ett separat semesterboende. Men då är det viktigt att minst en av dessa fastigheter har en bra fastighetsskötsel så att man inte kommer efter. Med flera bostäder, eller hus, räcker inte alltid krafterna till att sköta allt underhåll själv. Många svenskar kan alltså ta sig vatten över huvudet med för mycket att sköta. Ett alternativ är att samköpa en stuga, och därmed dela underhållsansvaret med en annan familj.

Lugnet lockar

Vad är det då som lockar ut människorna till en kobbe i Skärgården? Främst är det lugnet och tystnaden som verkar tilltala människor. Närheten till vattnet gör skärgården till en stor favorit. Det finns också något rogivande med att slippa bilar och trafik. När man måste anpassa sig efter den lilla lokalens utbud minskar också stressen. Man tager vad man kan. Att behöva anpassa sig efter färjans körschema gör också att spontaniteten blir mindre, vilket faktiskt kan vara skönt. Man kan vara spontan på så många andra sätt. Det sker något lugnande i kroppen när man inte har så många valmöjligheter. Att ägna en förmiddag i hängmattan och titta på molnen som glider förbi, är som balsam för själen.

Distansjobb i skärgården

I takt med att allt fler jobbar hemifrån har de som kan flyttat ut sig till sina hus i skärgården. Då krävs givetvis en bra internetförbindelse. Man kan även behöva se till vilka kontorsmöbler man använder. Risken är förstås att man inte har samma utbud som hemma eller på kontoret. Nack och ryggbesvär kan komma smygande, så det gäller att mota olle i grinden tidigt. Pausgymnastik varje 20:e minut kan vara guld värt. Det kan då räcka att man går runt några varv i rummet, sträcker på ryggen och tar några djupa andetag. Är man i Skärgården kanske man kan gå ned till en brygga och titta sig omkring litegrann. Det viktiga är att kropp och psyke får en andningspaus från det monotona. Har man dålig uppkoppling kanske man kan arbeta offline på sin stuga och ta sig till närmsta bra uppkopplingsplats en gång om dagen, för att ladda upp filer etc. Det gäller att hitta de smarta lösningarna för att kunna dra nytta av ett hus i skärgården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *