Innan du flyttar till skärgården

Innan du flyttar till skärgården

Drömmer du om att flytta till ett mindre samhälle i skärgården, komma bort från en större stad och byta ut stressen mot en lugnare takt? Det finns många vackra skärgårdspärlor i vårt land, men det är såklart en del att tänka på vid en flytt.

Undersökningar att göra innan flytt

Det första du behöver göra när du hittat ett hus är att undersöka hur väl skött och underhållet det är, om alla system fungerar som de ska och att huset är väl rustat för vind och vatten. Ett boende i skärgården innebär att både du och huset utsätts för vädrets makter på ett helt annat sätt än när du bor inåt land. Huset måste kunna stå emot väta och hårda vindar under lång tid, och det är viktigt att du har koll på den här biten. Fundera också på om du behöver få professionell hjälp med radonmätningar, något som är bra att undersöka när du flyttar till nytt hus. Eftersom radon är en gas som är både osynlig och luktfri kan den finnas i inomhusluften utan att det märks. Så bor du i ett radonutsatt område, i ett blåbetonghus, när du bygger om eller har förändrat ventilationen är det bra att genomföra mätningar. Detta är enkelt gjort av erfarna hantverkare, men kan betyda oerhört mycket för din och din familjs hälsa på lång sikt. Radon kan orsaka lungcancer så det är viktigt att få bort det så fort som möjligt om du har förhöjda värden i ditt hem.

Knyt värdefulla kontakter

När du undersökt och kollat allt så att huset är i bästa skick för att ta emot dig, är det dags att dra iväg med flyttlasset till ditt nya boende. Det är inte mycket som går upp mot att bo nära vattnet och känna vinden bita i kinderna. Älskar du att vara nära naturen och uppleva väderväxlingarna som kommer av att bo nära havet så är detta helt rätt för dig. Karga klippor, vass och ruggar men ändå gemenskapen i ett samhälle eller mindre stad där du känner dig trygg och avslappnad. Finns det något bättre egentligen?

Att genomföra en flytt till skärgården kanske innebär en del mer förarbete än en ”vanlig” flytt, men det är oftast helt klart värt det. Att knyta kontakter med professionella hantverkare inom olika områden kan vara väldigt värdefullt, speciellt om du vill bygga till eller bygga om. Snickare, elektriker, experter på radon- och ventilation – ja, det finns många yrkesgrupper som är bra att skapa bra kontakter med. Sedan kan du koppla av i ditt hem och njuta av de vackra omgivningarna, i vetskapen att allt är precis som du vill ha det. Välkommen till skärgården!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *