Stockholms skärgårdar

Stockholms skärgårdar

Utanför Stockholm finns en underbar skärgård med många öar i olika storlekar. Skärgården närmast Stockholm är Fjäderholmarna, som ligger ungefär en kilometer öster om Djurgården, tillsammans med öarna Libertas, Ängsholmen och Rövarns holme och stora Fjäderholmen. För att komma ut till dessa öar tar du en båt från Ropsten, Nacka strand eller Nybrokajen.

Sandhamn

För dem som inte bor i Stockholmstrakten är nog Sandhamn troligen mest känd som den skärgårdsö där det sker många mord. Om man ser på tv-serien Morden i Sandhamn av författaren Viveca Sten, där Alexandra Rapaport spelar åklagaren Nora Linde, som alltid hamnar i ett morddrama under den sköna sommartiden. Serien började sändas första gången i december 2010 och är nu inne på sin sjunde säsong.

Sandhamn är även en historisk plats som ligger ytterst i havsbandet. Här kan du njuta av kala klippor och härliga vita stränder och bara ta det lugnt. Du kommer till Sandhamn med Roslagens sjötrafik och Waxholmsbolaget. Båtarna avgår flera gånger om dagen från Stavsnäs Vinterhamn och under sommarhalvåret går det reguljära turer från Stockholm City. Behöver du komma iväg fort går det taxibåtar mellan Stockholm och Sandhamn.

Möja

Denna ö är en de största i Stockholms skärgård och den ligger norr om Värmdö. Här finns ett snickeri, ett båtvarv, vandrarhem och mysiga krogar. Ungefär 300 människor bor på ön året runt. Att upptäcka ön på cykel eller vandring är populärt, och du kan paddla runt ön på en kajak.

Utö

En annan av Stockholms skärgårds största öar, Utö, ligger i Haninge kommun. Här har människor bott ända sedan medeltiden. I dag är ön ett omtyckt turistmål sommartid och den julmarknad som arrangeras varje jul är mycket populär. Från Årsta brygga kan du ta dig till Utö med skärgårdsbåtarna året runt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *