Skärgårdarna i Bohuslän

Skärgårdarna i Bohuslän

Västkusten är ett populärt resmål och hit kommer mängder med folk från hela Sverige, Norge och under de sista åren har även kineser kommit i bussar och då särskilt till Fjällbacka, mycket på grund av Camilla Läckbergs deckarserie om mord i omgivningarna där. Det finns flera skärgårdar utanför Bohusläns kust och förutom Fjällbacka är Strömstad, Marstrand och Tjörns skärgårdar omtalade och omtyckta resmål. Det som skiljer västkustens skärgårdar är att de inte har lika många öar som ostkustens skärgårdar.

Smögen

En av de mest omtyckta och mest besökta platserna på västkusten är Smögen där bryggan på sommaren är fylld med små till stora båtar och vid hamnen ligger restauranger, caféer och butiker tätt intill varandra och folken trängs med varandra ofta med en glass i handen. Restaurangerna serverar underbara räkmackor och skaldjur av olika slag.

Under 1500-talet använde fiskare hamnen och i början av 1900-talet upptäcktes ön av badgäster. I mitten av 1950-talet började stockholmare skaffa sommarstugor på Smögen och de som hade båtar åkte dit i dem. Sedan dess har fler hittat till den vackra ön, renoverat upp gamla hus och byggt nya. Caféer och restauranger där det serveras havets läckerheter har öppnats och Smögen är ett perfekt ställe för alla som bara vill ta det lugnt, strosa omkring eller bada.

Skaftö

Denna ö är mera känd som Saltön efter tv-serien med samma namn. Många scener spelades in där, flest i samhällena Fiskebäckskil och Grundsund. Ön som ligger i Lysekils kommun har fem samhällen där du kan cykla, vandra eller bara strosa omkring bland sjöbodarna i hamnen. Det finns även flera härliga vandringsleder att promenera på. Besöker du Skaftö på våren bör du besöka Vägeröds Dalar, ett naturreservat som då lyser av blå- och vitsippor.

Åstol

För att komma till den bilfria ön Åstol, mellan Tjörn och Marstrand måste du ta färja från Rönnäng. På Åstol bor i dag omkring ett par hundra åretruntboende, de allra flesta husen är vita med röda tak. Ön är både platt och kal och du hinner promenera runt ön på bara en dag, sedan kan äta du på en uteservering eller bada i klippbassängen. Ön började befolkas under 1700-talet, och fiskeindustrin hade övertaget ända fram till 1970-talet. I dag är det krabbor, hummer och kräftor som fångas. Till ön kan du åka året om och det finns bland annat vandrarhem, Bed & Breakfast och hotellrum att hyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *