Upptäcka skärgården med bil

Upptäcka skärgården med bil

Drömmer du om att resa runt i skärgården? Eller du kanske till och med har en dröm om att bosätta dig där och skaffa ett eget hus? I vilket fall som helst kan man fundera över hur det fungerar att ha bil i skärgården. Vissa öar har broförbindelse och du kan enkelt ta dig över med bil hur som helst. Men om det handlar om en lite mindre ö kan det bli svårare. Vissa öar har inte så utbyggd service och du kan behöva ta dig in till stor närmaste stad för att handla och sköta andra ärenden.

En bil som är anpassad till skärgården

Om du vill ha en bil ute i skärgården är det fördelaktigt att välja en som du enkelt kan ta dig runt med. Om du ska ta en vägfärja kanske du inte vill ha en för stor bil som innebär en massa krångel varje gång du ska köra upp på båten. Du behöver inte alltid köpa en ny bil utan det fungerar lika bra med en begagnad. Du kan till exempel köpa en fin BMW bil som funkar alldeles utmärkt i skärgården. Om du tycker det är krångligt att köpa begagnade bilar från privatpersoner kan du alltid ta hjälp av en firma som säljer begagnat istället. Då säkerställer de att bilen är i kördugligt skick och att det blir en trygg affär för dig som köpare.

Färjeleder i Stockholms skärgård

Det finns ett flertal olika färjeleder i Stockholms skärgård där du enkelt kan resa med bil. Vissa av dem är helt avgiftsfria medan andra kostar en slant. Ett exempel på en färjeled som är avgiftsfri är Adelsöleden, vilken går mellan Adelsö och Munsö. Den tar dessutom endast sex minuter. Adelsö ligger i Ekerö kommun och bjuder på fantastiska miljöer. Här bor endast cirka 700 bofasta och det är perfekt för dig som vill uppleva en lugn och harmonisk miljö. På sommaren anordnas även olika rundvisningar för den som är intresserad av det.

Ekeröleden

Om du vill göra en resa ut till Jungfrusund med bil kan du åka med färjan på den så kallade Ekeröleden. Den utgår från Fittja och är en betallinje. Biljetten köper du elektroniskt via en app eller en biljettautomat vid färjeläget. Utanför Jungfrusund ligger även ögruppen Jungfruholmarna som också är värd ett besök. Tänk på att alltid vara säker på att du har en giltig biljett eftersom du annars får betala en kontrollavgift.

När du har en egen bil kan du alltid resa runt mellan olika öar i skärgården och lägga upp resan lite som du själv vill. Det passar utmärkt om du till exempel har barn och vill stanna på vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *