En samling öar, skär och kobbar i flera olika storlekar är det som symboliserar en skärgård. Förr i tiden var skärgårdarna en viktig plats för fiske och jakt. I de små vikarna och skären ynglade sig matfiskar och även många fågelarter förökade sig där. Sälar trivs i skärgården och för dem är fisken och skären viktiga för att överleva. Här bodde förr fiskare och andra människor som levde på det naturen i skärgården gav. Med tiden byggdes industrier som var relaterade till havet, till exempel marinor och båtvarv, men tyvärr varade den industrin inte länge och folk flyttade från skärgården.
Istället ökade sommargäster under 1950–1960 till skärgården. Det började med tv-serien Vi på Saltkråkan som var populär på 1960-talet. När folket såg de röda stugorna och lugnet som infann sig på öarna ville många komma bort från vardagens stress i stan under somrarna. På grund av detta kunde många öbor bo kvar genom att hyra ut sina uthus och sjöbodar till stadsborna under sommaren.
Gröna vågen
Under 1970-talet kom den så kallade gröna vågen och det började återigen flytta in folk till skärgårdarna för att bosätta sig där året runt. Många var det som ville komma bort från de miljöproblem som fanns i storstäderna. Dessa utflyttningar räddade många små samhällen från att dö ut eftersom skolor öppnades igen och de som hade små butiker kunde fortsätta sin verksamhet.
Sveriges långa kust
Eftersom Sverige är ett avlångt land är även kusten det och utmed kusten finns många underbara skärgårdar i olika storlekar utspridda. Många tänker nog på Stockholms och Bohusläns skärgård i första hand, men i landets stora insjöar finns det också skärgårdar. Det finns öar från Norrland ner till Blekinge och de ser alla olika ut. De flesta håller nog med om att det verkligen är avslappnande att sitta i eller utanför en röd stuga, på en klippa och ha med sig en termos med kaffe och något att äta till. Det finns numera mängder av restauranger i skärgården som serverar sitt landskaps godheter, som du kan avspisa samtidigt som du tittar utöver Sveriges vackra natur, havet och de fornlämningar som finns kvar.
Norrlandskusten
I Norrbotten, Västernorrland, Västerbotten och i Gävleborgs län finns fler än
4 000 öar i Bottenvikens skärgård. Haparandas sandskär i Bottenviken är full med urskog, stäpp och sanddynor. Det finns en bastu, en fågelstation och en tätplats där, så för alla som tycker om fågelskådning är det en perfekt plats. Vill du bada finns det en långgrund sandstrand och en brygga.
Stenskär
I havet vid Piteå ligger en platt ö med namnet Stenskär. Den har en lång sandstrand, en naturhamn, små söta fiskestugor, och är ett omtyckt ställe att besöka på sommaren. Vill du boka en båttur till ön kontaktar du Piteås turistbyrå. På ön kan du beskåda några märkliga labyrinter som är omkring 100 år gamla.