Skydda taket på ditt hus i skärgården

Skydda taket på ditt hus i skärgården

Våra hustak måste utstå mycket: stormar, regn, vind och snö. Om du har ett hus eller ett fritidshus i skärgården är det extra viktigt att du ser över och tar hand om ditt hustak.

Skydda hustaket

För att ett tak ska kunna skydda huset är det viktigt att du vårdar och tar hand om taket. Det är klokt att regelbundet se över det så att det inte blir läckor eller andra problem. Det är alltid billigare att förebygga problem, än att behöva åtgärda dem. Om det var länge sedan som taket lades om eller huset byggdes, så kan det särskilt vara klokt att se över det. I och med klimatförändringarna får vi starkare stormar, vilket medför en större belastning på taken. Anlita https://dmtak.se/ för att ta hand om ditt tak. De utför takläggning, målning, takservice och säkerhet i Stockholmstrakten. Det är viktigt att anlita en professionell och seriös byggfirma för taket, en firma med mycket erfarenhet och känsla för hantverket.

Hustak i skärgården

Hus i skärgården har sällan samma skydd av omliggande byggnader och skog som villor och sommarstugor på fastlandet. Detsamma gäller om din bostad eller sommarstuga ligger vid kusten. Hela huset, både tak och väggar, utsätts för mycket sol, vind, regn och även snö. Om taket har blivit tråkigt av sol och regn kan du måla om det. Ett smart sätt att ge hela bostaden ett fräschare intryck. Att måla om ett tak kostar inte så mycket, men gör stor skillnad för hur huset och tomten upplevs. I skärgården utsätts ditt hus för mycket vind och regn. Se till att det inte börjar rosta i spikar eller annan metall, att stuprör, rännor och alla takplattor sitter på plats. Inför hösten är det klokt att göra en besiktning av taket, särskilt om du bor i skärgården året om.

Det nya klimatet

Vi märker redan av klimatförändringarna. Varje år härjar kraftiga stormar över Sverige som medför strömavbrott och andra problem. Därför är det viktigt att alla takpannor och andra delar av taket verkligen sitter fast. Du bör även se över tomten ifall du har något träd som står nära huset eller i närheten av något uthus. Även om det är mysigt med stora träd i trädgården kan det vara nödvändigt och klokt att såga ner dem som kan bli ett problem vid en storm. Se även till att stegar som tillhör taket verkligen sitter fast. Både när du ska klättra upp på taket, men också inför oväder. Som hus- eller sommarstugeägare är det klokt att alltid förebygga problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *