De flesta som har hus i skärgården använder bara huset under sommarhalvåret. Om du vill börja använda det även på höst, vinter och tidig vår finns några saker du ska ha i åtanke. Framförallt hur du håller värmen i boendet och hur du tar dig dit.
Elda för att hålla värmen
Beroende på hur stort hus du har i skärgården kan det räcka med en öppen spis för att du ska hålla dig varm under dagen och natten. Om du har ett litet skjul eller verktygsbod kan du försöka göra plats där inne för vedsäckar och vedsäcksstativ så att din ved håller sig torr året om. Det svåraste med att elda i den öppna spisen är om din ved blivit blöt eller fuktig. Så se till att alltid hålla den torr och skyddad från väder och vind, även från markens väta. Under vintern bör du hålla en del av veden inomhus så att den inte förfryser och blir oanvändbar för dig. Om du inte varit i huset på ett tag kan det vara ett bra råd att ta med lite ved som redan är torr och upptinad hemifrån så att du snabbt kan få igång en eld och på så sätt få upp värmen i huset. Självklart underlättar det om du har element eller värmefläktar för att få upp värmen snabbt i början. Sedan kan du sitta framför din öppna spis, som kan vara inbyggd eller köpas fristående, och bara mysa.
Skärgården på vintern
Sveriges skärgårdar är lika vackra på vintern som på sommaren. Om du gillar natur och friluftsliv kan det vara något för dig att prova på att bo i skärgården på heltid för att få uppleva alla årstider ute på en ö i havet. Sveriges skärgårdar har börjat anpassa sig mer och mer för besök även under vintern. Många färjor går fortfarande under vintern och även restauranger och hotell håller öppet. Om du planerar att besöka Stockholms skärgård under vintern ingår färjorna i SL och du kan då resa med ditt SL-kort. Dessutom får du det mesta av skärgården för dig själv i och med att turismen på vintern inte dragit igång på allvar än. Men det är på väg uppåt.