Bo i skärgården

Bo i skärgården

Att bo i skärgården är mångas dröm. Men oftast är det tyvärr bara en dröm eftersom många tror att det krävs ett bankkonto med flera miljoner för att kunna bo i skärgården. Men bara du gör lite efterforskning så kommer du att märka att det inte är helt omöjligt. I den här artikeln har vi samlat några saker du kan tänka på för att göra det möjligt att kunna köpa din drömbostad i skärgården.

Jämför elpriser

En faktor till att räkningarna kan dra iväg, oavsett om du bor mitt i en stad, på landsbygden eller i skärgården är att priserna på el kan variera. En smart grej du kan göra innan du binder upp dig på ett elavtal är om du jämför elpriser mellan de olika elbolagen som finns. Det finns flera olika företag där du kan jämföra elbolagen, välj det som är mest gynnsamt för dig. När du valt ut det elbolag som passar dig bäst kan du ha med det i beräkningen inför ett eventuellt köp av en bostad i skärgården.

Prova dig fram

Innan du köper en bostad i skärgården så kan det vara bra att prova sig fram för att veta var du vill bo. Runt om i Sveriges skärgårdar finns tillfälliga boenden som vandrarhem och stugor du kan hyra under en kort tid för att ta reda på vilken skärgårdsö som du skulle trivas mest på.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att skärgårdar finns över hela Sverige. Både i Stockholm och Göteborg men också i de mer norra delarna av Sverige, till exempel Piteå. Att köpa ett boende i Piteås skärgård är lite billigare än de som finns i Stockholm.

Spara pengar

När du har bestämt dig var någonstans du vill bo så kan vägen dit kännas lång. Därför är det bra om du har ett bankkonto där du lagt undan pengar som du kan använda dig av som insats vid köp av ett skärgårdsboende. Men det krävs ju att du har sparat pengar. Det finns flera sätt att spara pengar på, här kommer några exempel.

Lägg undan varje månad

Det spelar ingen roll hur mycket pengar du sparar, det viktiga är att du gör det. Men det underlättar förstås om du har en större inkomst. Om du har en mindre inkomst kommer det bara att ta längre tid. Räkna ut vad du kan lägga undan varje månad. Det kan vara samma summa varje månad eller den summa som du kan lägga till ditt sparkonto. Du avgör själv hur mycket du kan spara.

Tänk på dina inköp och sälj det du inte använder

Att tänka på vad du köper hjälper dig att få ett ekonomiskt tänk. Lägg upp en plan på hur mycket du får lägga på till exempel shopping i månaden. Handla när butikerna har erbjudanden med nedsatta priser. Sedan behöver du inte köpa allt nytt. Det finns massor av bra produkter som går att köpa på second hand. Sälj det du inte har användning för eller vill byta ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *