Allt om skärgården

Allt om skärgården

Egentligen är det omöjligt att skriva allt om skärgården, det finns så många skärgårdar och så många olika miljöer och vyer, öar och säsonger. Vinterskärgård eller sommarskärgård. Västkustens skärgård eller ostkustens. Skärgården är fantastisk och behöver upplevas på plats.

Sverige har flera olika skärgårdsområden, vart och ett med sin charm. Vad som egentligen är skärgård är inte helt klarlagt, går det att åka dit över en bro eller med bilfärja eller krävs det båt? Det viktiga är kanske ändå miljön, närheten till havet och det speciella ljuset.

Skärgårdsklimat och odling

Skärgårdens karga växtlighet är många gånger fantastisk i sig själv. Vind och salt påverkar vad som finns och tillgången till sötvatten avgör vad som kan odlas. Dessutom är klimatet på vår och höst ofta annorlunda än inne på fastlandet, vilket påverkar odlingssäsongen. I skärgården kommer den igång lite senare då det kalla havet kyler ner, men å andra sidan fortsätter den längre in på hösten eftersom havet behåller lite värme långt efter sommarens sköna badsäsong. Det här går att utnyttja för den som är odlingsintresserad. Ännu längre kan säsongen bli med tillgång till ett växthus vid stugan. Då går det att få både jordgubbar och tomater redan tidigt på säsongen.

Olika öar har olika förutsättningar

Varje skärgård har sina förutsättningar men det kan också skifta ordentligt mellan olika öar i samma skärgårdsområde. Ett exempel är Stockholms skärgård där tre av de mest välkända öarna visar på mycket stora skillnader. Alla är befolkade året runt och har regelbunden båttrafik.

Möja är perfekt för skogspromenader i naturreservatet och cykelturer på öns vägar men har nästan inga badplatser alls. Här växer det mesta och allra mest känt är väl Möjajordgubbarna som under många år transporterades in till Stockholms saluhall.

Sandön eller Sandhamn som de flesta säger, består, som namnet säger, mest av sand. Här växer magiskt höga tallar men inte så jättemycket annat. Badplatser finns det gott om och i hamnen växer det mycket turister på sommaren också.

Utö i södra skärgården är lite mitt emellan. Med sin väldigt kalkrika jord så finns det en del orkidéer här som inte trivs på så många andra ställen.

Jämfört med västkustens karga och tätbebyggda öar är det väldigt annorlunda i Stockholms skärgård där skogen ibland växer ända ner till vattenbrynet. Att göra en båttur till olika utflyktsmål kan vara ett bra sätt att få överblick över olika öar och skärgårdsområden.

Utflyktsmål och historia

Evert Taube är väl något av skärgårdens nationalskald. Många visor har han diktat om både Vinga och Furusund och på så sätt förevigat och bevarat skärgårdsupplevelser, stämningar och en och annan romans till eftervärlden. Men det finns så mycket mer att upptäcka i dagens skärgård, de flesta öar har olika sorters boenden att erbjuda, värdshus eller bed and breakfast även under lågsäsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *